Even bellen met Robot Programmeur Jordy


 Terug naar nieuwsoverzicht

Even bellen met Robot Programmeur Jordy

23 november 2017 |

Elektromechanica: een spannende branche. Eén van de jobs binnen deze branche is de functie van Robot Programmeur. Klinkt tof! Maar wat houdt het precies in? Wij bellen met Jordy Schabregs, Robot Programmeur bij Ciratec. Op het afgesproken tijdstip bellen we even met Jordy. Voor de zekerheid vragen we toch even of het uitkomt dat we bellen. “Ik zit toevallig aan mijn tas koffie op het moment dus het komt goed uit!”. Mooi. Onder het genot van onze tassen koffie praten we even bij over zijn nieuwe job. 

 

Jordy, je werkt als Robot Programmeur. Kun je ons daar iets meer over vertellen?

“Ik moet er voor zorgen dat verschillende soorten robots hun functionaliteit bereiken op verschillende locaties in de wereld. Alles begint vanuit mijn bureau in Diepenbeek. Hier schrijf ik de online en offline software voor de robots. Wanneer dit klaar is ga ik naar het bedrijf toe waar de robots geïnstalleerd worden. Hier staat een lijn van rond de tien robots die met de eerder gemaakte software moeten functioneren volgens de standaard van het bedrijf. De robots moeten zo veilig mogelijk kunnen opereren. Uiteraard houden we ook rekening met de snelheid van de handeling die de robot moet halen. Zoals ik eerder benoemde zijn er vaak verschillende soorten robots in één project. Zo heb ik met name ervaring met twee van de drie verschillende soorten die er bestaan. Het verschil zit in de tool die de robot heeft. Denk aan een lijmpistool, een laspistool of een grijper om onderdelen op te nemen of af te leggen. Iedere robot, ieder project, iedere locatie is dus telkens weer anders.” 

 

Is dit je eerste baan binnen de Elektromechanica?

“Jazeker. Ik ben nu 23 jaar dus dit is mijn eerste echte baan.”

 

Wist je al snel dat je in deze branche wilde werken?

“Eigenlijk wel. Ik ben na mijn eerste jaar middelbaar theoretisch overgestapt naar een meer technische richting omdat ik graag met de handen wilde werken. Mijn keuze voor Mechanica op de hogeschool was dan ook snel gemaakt. Mijn affiniteit met elektriciteit / mechanica en de werkzekerheid die de branche te bieden heeft gaf de doorslag."

 

Hoe ben je uiteindelijk bij je huidige job terecht gekomen?

“Ik kreeg een telefoontje van Lois (Recruiter bij Continu). Ze vertelde wat meer over Continu en nodigde me uit voor een interview op het bureau in Genk. Ik kreeg al snel een goed gevoel bij Continu. En nog steeds. Ik kan snel terecht met mijn vragen en kan bellen wanneer ik wil. En dat vind ik fijn. Dat goede gevoel vind ik belangrijker dan geld.”

“Uiteindelijk heb ik verschillende opties aangeboden gekregen en is mijn keuze gevallen op mijn huidige functie. Ik heb hier voor gekozen omdat ik veel ervaring op kan doen binnen de functie en veel naar het buitenland kan reizen. Dit is goed voor het bij schaven van mijn talen en leer ik veel nieuwe mensen kennen. Momenteel ben ik in Diepenbeek en Duitsland actief. Mijn collega’s zitten nu in Mexico. De ene dag zit je dus in België of Nederland en de andere dag in Zweden. Super tof!” 

 

Waar krijg je de meeste energie van in je baan?

“Ik heb al vrij snel een project gekregen waar ik volledig zelf op mag werken. Van het programmeren op het bureau tot aan het on the job programmeren van de robot in Duitsland. De locatie van het moederbedrijf waar de robot volledig uitgebouwd wordt. Door het vertrouwen van Ciratec groei ik enorm als persoon en krijg ik veel energie. Ik ga iedere dag met plezier naar het werk.”

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Eerst wil ik nog beter worden als Robot Programmeur en meer ervaring op doen met projecten in het buitenland. Daarna zou ik me meer willen specialiseren. Misschien zelfs mensen aansturen… wie weet!”

 

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jou in de Elektromechanica? Check hier alle jobs!


Deel dit artikel: