Hoe scoor je als techneut punten bij je collega’s?


 Terug naar carrièretips overzicht

Hoe scoor je als techneut punten bij je collega’s?

28 maart 2018 |

Als techneut sta je bekend om je technische kennis en mogelijk ervaring. Daar ligt je toegevoegde waarde. Maar vergeet je people skills niet. Juist daarmee kun je punten verdienen bij je collega’s. Benieuwd hoe je dat precies doet, je people skills inzetten? Wij geven je 5 tips.

Tip 1: Bied wat vaker je hulp aan

Het aanbieden van hulp aan collega’s is een geweldige manier om respect en goodwill te kweken. Help bijvoorbeeld bij een project dat stroef verloopt. Of maak tijd vrij om een collega bekend te maken in jouw specialiteit. Je collega zal je dankbaar zijn, waardoor ook jij een leukere dag hebt. Ook is het goed voor je imago.

Tip 2: Weet hoe je overkomt

Iedereen vindt het fijn om met mensen te werken die vriendelijk en vrolijk zijn. Ben je er daarom van bewust hoe je overkomt op anderen, zowel op de werkvloer als bij klanten. Bijkomend voordeel van een positieve houding: het werkt aanstekelijk, anderen gaan zich aan je spiegelen.

Tip 3: Vraag om hulp

Zit je een keer vast met een project of heb je een fout gemaakt? Zet je angst, schaamte of trots opzij en durf om hulp te vragen. Accepteer dat fouten maken erbij hoort en laat zien dat je hiervan leert. Voor leidinggevenden is het een verademing als medewerkers de ego aan de kant zetten voor het bedrijfsbelang.

Tip 4: Steun je collega’s

Geef je collega’s regelmatig een compliment en laat zien dat je voor ze klaarstaat. Niet alleen wanneer het over werk gaat. Ook wanneer iemand even zijn of haar verhaal kwijt moet over iets buiten het werk. Krijgt een collega een promotie of een compliment van een leidinggevende? Laat merken dat je blij bent voor de ander. Ben je het eens met een standpunt dat je een collega inneemt tijdens een meeting? Spreek ook dan je steun uit. Je collega zal dat zeker waarderen.

Tip 5: Organiseer iets leuks voor het team

Wij mensen zijn diep van binnen allemaal sociale dieren. Organiseer daarom eens een leuke borrel of een teamuitje. Veel mensen onderschatten het effect van sociale activiteiten op een organisatie. Maar laat je daardoor niet ontmoedigen. De kans is groot dat jouw initiatief een positieve uitwerking heeft op de relatie met je collega’s. En dat zal ook je leidinggevende niet ontgaan.

Succes!


Deel dit artikel: