10 tips voor meer zelfvertrouwen op je werk


 Terug naar carrièretips overzicht

10 tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

25 februari 2018 |

Zelfvertrouwen is een van de belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt om vooruit te komen in het (werkende) leven. Of je nu de directeur bent of de stagiair, zonder zelfvertrouwen wordt het heel moeilijk om je potentieel te benutten. Mensen met veel zelfvertrouwen ervaren meer geluk in hun werk, nemen meer initiatieven en durven belangrijke beslissingen te nemen. En elke beslissing die je neemt, geeft richting aan de koers in je carrière. Maar hoe krijg je nu meer zelfvertrouwen? Wij geven je 10 tips!

1. Zorg goed voor jezelf

Dit is de basis. Gezond eten, bewegen en voldoende nachtrust zijn essentieel om je fit en energiek te voelen. En je energiek voelen is weer de belangrijkste brandstof voor je zelfvertrouwen.

2. Let op je fysieke houding

Hoe je er fysiek bijstaat, heeft effect op je mentale houding. Zit jij ineengedoken achter je beeldscherm? Maak jezelf groot, recht je schouders en tover een lichte glimlach op je gezicht. Merk je het verschil?

3. Zet je talenten in

Iedereen heeft talenten. Kwaliteiten waarop je altijd kunt vertrouwen. Maak daar gebruik van. Zet je sterke punten vaker in en je zelfvertrouwen groeit vanzelf.

4. Zoek vaker de onzekerheid op

Dit klinkt misschien tegenstrijdig. Maar door jezelf uit te dagen en vaker uit je comfortzone te stappen, leer je juist beter om te gaan met onzekerheid. Je raakt ermee vertrouwd. Hoe meer mentale barrières je hebt overwonnen, hoe zelfverzekerder je wordt.

5. Ben mild voor jezelf

Wees niet zo streng voor jezelf. Iedereen maakt fouten. Iedereen kent onzekerheden. Aanvaard jezelf zoals je bent. 

6. Stop de perfectionist in jezelf

Perfectionisme is killing voor je zelfvertrouwen. Want wanneer is iets echt perfect? Spreek met jezelf af: goed is goed genoeg.

7. Houd je realisaties bij

Elke realisatie draagt bij aan je zelfvertrouwen. Ook hele kleine. Verdeel je taken daarom in stukken en vink ze af op je to-do-lijst. Afvinken maakt je bewust van je realisaties. 

8. Vergeet wat anderen van je denken

Laat je zelfvertrouwen en eigenwaarde niet afhangen van wat anderen van je vinden. Het gaat om jou. Als het gaat om zelfvertrouwen en eigenwaarde mag je best wat egoïstischer zijn. 

9. Bereid je goed voor

Moet je een belangrijke presentatie geven? Heb je een sollicitatiegesprek? Bereid je goed voor. Zoek dingen uit. Oefen. Als jij je zaakjes goed op orde hebt, hoef je je nergens druk om te maken.

10. Zie falen als leren

Fouten maken is een effectieve manier om vooruit te komen. Al is daar soms wat volharding voor nodig. Bij Thomas Edison mislukte de eerste 10.000 experimenten voordat hij erin slaagde een gloeilamp te laten branden. Zelf zag hij zijn experimenten niet als falen. “I haven’t failed. I’ve just found 10.000 ways that won’t work”.

Succes!


Deel dit artikel: