Ook een introvert kan netwerken!


Wij geven je 3 tips.

 Terug naar carrièretips overzicht

Ook een introvert kan netwerken!

04 juni 2019 |

Netwerken: het is goed voor je carrièrekansen. Daarnaast is het ook goed voor het versterken van de relaties met anderen. Voor een introvert is dat echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. Ben jij van nature terughoudender dan anderen? Praat je liever niet over jezelf en vind je het moeilijk om contact te leggen met vreemden? Dat zijn de kenmerken van een introvert. Het lijkt haast onmogelijk voor jou om te netwerken. Dat is het echter niet, wij geven je 3 tips!

Tip 1: Voorbereiding is key

Introverten staan erom bekend dat ze zorgvuldig en bedachtzaam zijn. Maak hier gebruik van tijdens het netwerken, of beter gezegd: voordat je gaat netwerken. Als je naar een evenement gaat zoals een beurs of een congres zoek dan op voorhand uit wie je wilt spreken. Je kunt deze persoon op Google op en ga meerbepaald op zoek naar gedeelde interesses. Haal die raakvlakken aan tijdens het gesprek en vergroot de kans op een klik.

Mocht je niet weten wie je wilt spreken, bereid je dan voor met een korte elevator pitch (bekijk eens dit handige filmpje: verkoop jezelf in 30 seconden).

Tip 2: Diepgang

Het summum voor een introvert in ene gesprek is de diepte ingaan. Praten over koetjes en kalfjes vind je maar niks. Gelukkig maar, want tijdens een oppervlakkig gesprek vorm je geen goed beeld van de behoeften van de ander. Tijdens het netwerken is het net handig om de behoeften van de ander te achterhalen zodat je diegene kunt helpen. Door iemand te helpen creëer je goodwill, waardoor je later iets terug kunt verwachten.

Als introvert vind je luisteren waarschijnlijk fijner dan praten. Dat komt goed uit. Want door het stellen van de juiste vragen houd je het gesprek gaande én achterhaal je de behoeften van de ander. Door open vragen te stellen houd je het gesprek eenvoudig gaande. 

Tip 3: Lichaamstaal

Lichaamstaal is ook een belangrijk communicatiemiddel. Onbewust geef je veel signalen af. Extraverte mensen zijn er van nature goed in om met hun lichaamstaal de ander mee te nemen in hun verhaal. Als je een introvert bent is dit moeilijker, maar niet onmogelijk. Wil je voorkomen dat je iemand onbewust de verkeerde signalen geeft? Volg dan deze tips en loop die waardevolle nieuwe connectie niet mis:

  • zorg voor een stevige handdruk bij de eerste ontmoeting;
  • houd tijdens het gesprek een open houding, dus doe je armen niet over elkaar;
  • knik af en toe met je hoofd wanneer de ander aan het woord is;
  • houd oogcontact, maar let er wel op dat je niet gaat staren;
  • ontspan je schouders;
  • houd een glimlach op je gezicht.

Meer weten over lichaamstaal? Lees hier meer over het leren lezen van lichaamstaal.

Met deze tips kom je een heel eind met het netwerken, mocht je nu echt ertegen opkijken kun je online je netwerk uitbreiden. Word lid van groepen via LinkedIn of anticipeer op vakgerelateerde fora. Succes!


Deel dit artikel: