Zo onthoud je wel nieuwe namen


 Terug naar carrièretips overzicht

Zo onthoud je wel nieuwe namen

04 januari 2018 |

Een nieuwe collega, nieuwe klanten of branchegenoten op een netwerkbijeenkomst… Je ontmoet regelmatig nieuwe contacten op de werkvloer.  Maar hoe zorg je er nou voor dat je deze keer de nieuwe naam niet vergeet? Deze 5 tips helpen je iedere naam te onthouden!

1. Herhaal de naam

In dit geval is de kracht van herhaling van toepassing. Zodra iemand zich aan je voorstelt, zorg dan dat je nadrukkelijk de naam herhaalt. Dit een-tweetje maakt de associatie tussen de naam en het persoon extra sterk, waardoor je de kans vergroot dat de naam een vaste plek in je geheugen krijgt. 

2. Wissel visitekaartjes uit

Een kennismaking gaat soms zo snel dat je binnen enkele seconden al de naam van je gesprekspartner kwijt bent. Een simpele maar doeltreffende tip: wissel aan het einde van jullie conversatie visitekaartjes uit. Zo verkrijg je de contactgegevens zwart op wit. Sla deze gegevens vervolgens op in je smartphone als back-up.

3. Bedenk een ezelsbruggetje

Ezelsbruggetjes zijn in veel situaties hartstikke handig. Ook voor het onthouden van namen bij personen kan een ezelsbruggetje helpen. Maak bijvoorbeeld een koppeling met een uiterlijk aspect. Jasmijn herken je bijvoorbeeld aan haar fraaie jas. En meneer van de Berg aan de berg werk die hij je oplevert.

4. Hanteer de truc van Ronald Reagan

Ronald Reagan had een slimme noodoplossing welke hij toepaste tijdens zijn presidentschap. Wanneer hij weer eens een naam vergat, gaf hij aan de naam kwijt te zijn. Zodra de ander zich opnieuw voorstelde, zei Reagan: “Uiteraard is je voornaam John, maar je achternaam is me ontschoten”.

5. Vraag om een herintroductie

Laat je geheugen je in de steek en weet je geen raad meer? Excuseer jezelf dan en vraag nogmaals of de ander zich wil voorstellen. Vergeten is tenslotte menselijk. Let wel, probeer vervolgens direct bovenstaande tips toe te passen om ervoor te zorgen dat je de naam deze keer wél onthoudt.


Deel dit artikel: