Blog over werken in ploegen

Werken in ploegen: dit zijn de voor- en nadelen

Werk jij in de procestechniek of hightech industrie? Dan is werken in ploegen voor jou geen onbekend terrein. Door dit systeem blijft de productie continu actief. Soms zelfs 24 uur aan een stuk en 7 dagen in de week. We hebben de voor- en nadelen even voor jou op een rijtje gezet.

De voordelen van werken in shiften

Werken in ploegen kent heel wat voordelen. Uiteraard zijn deze voordelen ook afhankelijk van het soort ploegendienst waar je in terechtkomt. 

  • Toeslagen bovenop jouw normale loon: Wanneer je in ploegen werkt, krijg je bovenop je normale loon nog een ploegentoeslag of premie. Hiermee compenseert je werkgever je voor de negatieve gevolgen van onregelmatig werken. 
  • Veel afwisseling: De ene keer werk je een avonddienst, de andere keer tijdens de ochtenddienst. De afwisselende tijden in werkuren zorgen ervoor dat je niet in een sleur terechtkomt. 
  • Meer vrije tijd: Met name in de 3-ploegendienst en 5-ploegendienst werk je minder uren dan in een normale dagdienst. Zo werk je 33 uur per week en ben je drie dagen achter elkaar vrij. Op die manier heb je wekelijks veel vrije tijd, zonder dat je hoeft in te boeten op je verlofdagen.  

Nadelen van werken in ploegen  

Werken in ploegen levert extra salaris op, maar dat is natuurlijk wel met een reden. Er zitten er ook nadelen verbonden aan het werken in shiften. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.  

  • Het juiste slaapritme vinden is moeilijk: Omdat je met afwisselende tijden werkt, kan het vaak lastig zijn om een goed slaapritme aan te houden. Wanneer je ’s nachts werkt, moet je overdag toch op een of andere manier voldoende slaap krijgen. Om goed te kunnen slapen, hebben we wat tips voor je opgeschreven.  
  • Geen vast patroon: Wanneer je in dagdiensten werkt, heb je vaak een vast rooster. Jouw werktijden zijn elke week hetzelfde. Wanneer je werkzaam bent in een ploegendienst is dit natuurlijk anders. Je hebt altijd te maken met verschillende en roterende roosters.  
  • Je sociale leven onderhouden is een uitdaging: Het kan heel lastig zijn om met vrienden en familie af te spreken. Wanneer zij namelijk aan het werk zijn, ben jij vrij. En andersom. 

 Start jij binnenkort in ploegen?

Ben jij helemaal overtuigd van alle voordelen en is werken in ploegen iets voor jou? Dan hebben wij interessante vacatures voor je klaar staan. Bekijk hier de vacaturesite of vraag een gesprek aan bij jouw adviseur. 

 

De verschillende ploegendiensten 

Het grote voordeel aan werken in shiften, is de vrije tijd die ermee gepaard gaat. De hoeveelheid vrije tijd hangt echter af van het type ploegendienst waarin je tewerkgesteld bent. We sommen de meest voorkomende manieren om in ploegen te werken voor je op. 

Tweeploegendienst  

In een tweeploegendienst kan het het bedrijf ongeveer 80 uur aan werk per week uitvoeren. De arbeidsduur is gemiddeld tussen de 36 en 40 uur per week. Dit is verdeeld over vroege en late diensten, waarbij je in het weekend doorgaans vrij bent.  

Drieploegendienst  

De drieploegendienst wordt door bedrijven vooral op doordeweekse dagen gehanteerd. Het is de bedoeling dat een bedrijf dan 24 uur per dag doorgaat. De werkdag is verdeeld in 3 verschillende shifts van 8 uur. Bij deze ploegendienst komt het dan ook voor dat je een nachtdienst draait.  

Vierploegendienst  

Om een bedrijfstijd van 144 uur per week te halen, wordt er in vierploegendienst gewerkt. Meestal werkt het bedrijf van maandag tot en met zaterdag en ben je op de zondag vrij. De arbeidsduur ligt gemiddeld op 36 uur per week, verdeeld over vroege, late en nachtdiensten.  

Vijfploegendienst  

Omdat je bij een vijfploegendienst de minste uren per week werkt, maar wel het hoogste salaris ontvangt, is dit de meest populaire werkwijze. Dat komt omdat je tot wel 31% ploegentoeslag ontvangt. Bij een vijfploegendienst draait het bedrijf continu.  

Is werken in een ploegendienst iets voor jou?

Ga jij graag aan de slag binnen een twee-, drie-, vier-, of vijfploegendienst? Dan hebben we een heleboel interessante vacatures voor je klaar staan. Bekijk hier de vacaturesite of vraag een gesprek aan bij jouw adviseur.