Blog over motivatiebrief

Weet jij hoe je de juiste focus aanbrengt in je motivatiebrief?

Dagelijks zien wij tientallen brieven voorbij komen. Hierbij merken wij dat sollicitanten het lastig vinden om de juiste focus in de brief aan te brengen. Omdat een motivatiebrief van belang is bij een sollicitatie helpen je graag verder. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet.

Stap 1 voor het schrijven van een killer motivatiebrief is: Verdiepen!

Verdiep je goed in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Wat zijn de kernwaarden, waar staan ze voor? Laat dit subtiel terugkomen in je brief. Als bijvoorbeeld bedrijf X ‘samenwerking’ hoog in het vaandel draagt, laat dit dan door een voorbeeld uit je eigen ervaring terugkomen in je brief.

Stap 2 een killer opening

Nadat je je verdiept hebt kan je beginnen met de opening van je brief. Een beetje lef tonen kan geen kwaad. Hierdoor spring je er sneller uit en krijgt diegene die de brief leest meer inzicht in je karakter. Maak de intro of openingszin niet te lang, maar houd het kort en krachtig. Dit zorgt ervoor dat de lezer nieuwsgierig is naar de rest van je brief. Geef in die eerste intro ook meteen duidelijk aan voor welke functie je solliciteert. Dan kan er geen verwarring ontstaan bij de ontvanger.

Stap 3 de brief is een aanvulling op je cv

Je hebt je killer openingszin/intro op papier gekregen. En dan? Je brief is een aanvulling op je CV, dus ga niet alles uit je CV verwerken in je brief. In je brief krijg je de gelegenheid om toe te lichten waarom jij naast de praktische zaken (CV) geschikt bent voor de job. Maak de brief niet langer dan één pagina en zorg ervoor dat je alinea’s gebruikt. Bij meer dan één pagina loop je het risico om de aandacht van de lezer te verliezen. Alinea's zorgen ervoor dat de brief overzichtelijk oogt en de tekst makkelijk te behappen is voor de lezer.

Stap 4 wees positief

Heb je alles op papier gezet? Kijk er dan nog eens naar door een roze bril. Ben je positief en toekomstgericht geweest in je brief? Stel je de vraag: wat is mijn toegevoegde waarde? Geef aan wat jij kan betekenen voor het bedrijf met voorbeelden uit de praktijk. Pas op dat je niet gaat overdrijven. En wat te doen als ze iets van je vragen wat je nog niet kan? Geef er dan ook een positieve draai aan. Heb je bijvoorbeeld geen ervaring met een bepaald systeem? Dan kan je dit wel aangeven, maar geef er een positieve draai aan. Dat je bereidt bent cursussen te volgen of dat je wel bekend bent met systeem X en verwacht dat je het andere systeem om die reden snel zal kunnen leren.

Stap 5 de persoonlijke toets

Heb je alles op papier gezet, dan kan je je brief afsluiten met een persoonlijke toets. Geef aan dat je graag een toelichting wilt geven in een persoonlijk gesprek. Bijvoorbeeld: “Zoals ik aan het begin van mijn motivatie duidelijk gemaakt heb ben ik erg enthousiast en wil ik dit graag tonen in een persoonlijk gesprek.”

Stap 6 de kritische blik

Laat daarna je brief door meerdere personen controleren op schrijf-, taal-, en typfouten.

Typ- en taalfouten zijn dodelijk voor een goede eerste indruk. Is je brief klaar? Maak er dan een Pdf-bestand van en voeg het toe als bijlage in de mail. Zo voorkom je het verspringen van tekst of opmaak. 

Wil je meer lezen over het schrijven van een motivatiebrief? Of kan je hulp gebruiken bij het opstellen van je CV? Bekijk dan een van onze andere tips.