Blog over leidinggeven

Leidinggeven op afstand

Door de corona-uitbraak zijn medewerkers het thuiswerken meer gaan waarderen. Ondanks het feit dat het nu misschien niet een keuze is om thuis te werken willen veel mensen straks toch het thuiswerken verderzetten. Hoewel je je team vertrouwt, kan het wel lastig zijn om niet het overzicht te verliezen als je je team niet iedere dag ziet. Zijn ze wel met de juiste dingen bezig? Hebben ze hulp nodig? Hoe gaat de samenwerking? Met deze tips voor leidinggeven op afstand wordt het allemaal wat gemakkelijker.

Waar het allemaal om draait is communicatie. Er zijn talloze manieren waarop je online met elkaar kan blijven communiceren. Er zijn echter wel grenzen aan wat virtueel kan. Als je oog in oog staat met een werknemer is het makkelijk om ook door middel van lichaamstaal je boodschap goed over te brengen, en te zien hoe je werknemer daarop reageert. Dat brengt ons bij de eerste tip:

  1. Communiceer bewust

Wat is het juiste middel voor welk moment? Een snelle vraag kan perfect via chat of e-mail. Is er meer aan de hand en wil je zien hoe de ander ergens op reageert? Dan is een videogesprek het beste middel. Zorg dat je de voor- en nadelen van elk systeem kent en zet ze doelgericht in.

  1. Sociaal contact

Als je teamleden elkaar goed kennen, zowel persoonlijk als zakelijk, groeit de samenwerking. Als iedereen op kantoor zit dan is een korte babbel snel gemaakt. Het moment aan de koffieautomaat wordt lastiger op afstand. Wees je er bewust van dat sociaal contact met collega’s als zeer belangrijk wordt ervaren, initieer dus om de zoveel tijd een virtueel koffiemoment. Dit kan met het hele team zijn of 1 op 1 met een van je teamleden.

  1. Vertrouwen

Transparantie, betrouwbaarheid, deskundigheid, invloed, durf en vertrouwen zijn de kernwaarden waar je medewerkers waarde aan hechten. Als je dat uitstraalt zal je merken dat je teamleden ook makkelijker bij je komen aankloppen als ze vragen hebben, of dat ze met je kunnen overleggen in het zoeken naar een oplossing.

Met deze tips wordt leidinggeven op afstand een stukje gemakkelijker! Wil je meer tips over leidinggeven? Lees dan eens een van deze artikelen: