Blog over stress

Is jouw stress-weegschaal in balans?

Tijdens de zomervakantie gaat het land in een lagere versnelling, verdwijnen de files als sneeuw voor de zon en krijgen we meer tijd voor onszelf en de mensen om ons heen. Het eerste halfjaar zit er op en de vakantie is een mooi moment om naar het volgende halfjaar te gaan kijken. Om vooruit te kunnen kijken is het belangrijk dat je ook achterom kijkt. Hoe is het afgelopen halfjaar gegaan en wat kan er beter? Op zakelijk gebied maar ook privé. Is bij jou alles nog in balans?

Een mooi middel om te kijken of je nog in balans bent is de stress-weegschaal. Vanuit de psychologie wordt stress vergeleken met een weegschaal die niet in balans is. De ene kant van de weegschaal staat symbool voor draaglast (belasting) de andere kant staat voor draagkracht (belastbaarheid).

Draaglast

In deze schaal zit alles wat er in het leven op je afkomt. Denk aan een verhuizing, verandering van baan, geboorte, sterfgeval, hoge werkdruk etc. Alles wat er voor kan zorgen dat jouw weegschaal uit balans gaat.

Draagkracht

In deze schaal zit je mentale weerbaarheid. Hoe sterk ben je mentaal en hoe goed kun je alles aan wat er in je draaglast schaal terecht komt?    

Bij stress weegt de draaglast zwaarder door dan de draagkracht. De vakantie is een mooi moment op de balans op te maken, hoeveel stress ervaar jij? En wat kun je doen om alles in balans te brengen en te behouden?

 1. Stel grenzen
  Zeg vaker nee en breng je prioriteiten op orde. Weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan eens dit artikel.
 2. Blijf communiceren
  Het ontwijken van je werkmail of -telefoon biedt geen oplossing. Communiceer met je collega’s dat je bijvoorbeeld na bepaalde tijden niet meer bereikbaar bent.
 3. Een goede planning
  Bij stress lopen privé en werk door elkaar. Wanneer je dit merkt zorg er dan voor dat je je tijd goed inplant en dat je je vrije tijd ook echt gebruikt voor leuke dingen zoals sporten, het lezen van een boek of serie kijken.
 4. Zoek professionele hulp
  Lukt het niet om de weegschaal in balans te brengen? Zoek een coach op om er samen uit te komen.

Geniet in ieder geval van je welverdiende vakantie en zorg dat weegschaal weer in balans komt. Met onze tips zorg je er daarnaast voor dat die ook in balans blijft. Fijne vakantie!