Blog over feedback geven

Hoe geef je je baas feedback? 5 tips!

Kritiek leveren op diegene die jouw salaris betaalt is niet eenvoudig. Toch zal een goede baas je feedback aanvaarden en zelfs waarderen. De voorwaarde is wel dat je jouw terugkoppeling op een goede manier overbrengt. Hier volgen 5 tips voor het geven van feedback aan je baas.

 1. Doe het niet in het openbaar
  Feedback ontvangen is niet altijd prettig. En al helemaal niet onder het toeziend oog van een grote groep mensen. Wandel even binnen als je baas achter zijn of haar bureau zit en vraag of hij of zij een paar minuten tijd voor je heeft. Eén op één is het zowel voor jou als voor je baas aangenamer om over zijn of haar functioneren te praten.
 2. Maak het niet groter dan het is
  Maak er geen groot punt van, maar benader het zo luchtig mogelijk. Probeer een speciaal ingepland gesprek te vermijden. Wacht daarnaast ook niet te lang en krop je onvrede niet op. Hoe langer je je mond houdt, hoe moeilijker je het jezelf maakt om over de brug te komen met je feedback.  
 3. Wissel kritiek af met complimenten
  Deze strategie heet de ‘sandwich-methode’. Als je kritiek wilt geven, zeg dan eerst iets positiefs. Dan pas iets negatiefs en daarna weer iets positiefs. Je zult zien dat je baas je feedback een stuk hartelijker in ontvangst neemt.
 4. Beoordeel of veroordeel niet
  Heel belangrijk; vermijd verwijten. Praat vanuit je eigen ervaringen. Wat jij ervaart, wat jij merkt en wat jij voelt. Vertaal deze ervaringen naar oplossingen. Probeer samen een manier te vinden waarop je leidinggevende het voortaan zou kunnen aanpakken. Zodra jouw feedback de productiviteit, samenwerking en klantgerichtheid van het bedrijf kan stimuleren, zal je baas vast en zeker een luisterend oor hebben.   
 5. Zorg voor een dialoog
  Laat na het uitspreken van je feedback de boodschap bezinken. Neem een pauze van een aantal seconden en vraag je baas aansluitend naar zijn of haar reactie. Aan de hand van deze reactie kun jij weer reageren. Op deze manier creëer je een dialoog, waarbij jullie dichter bij elkaar kunnen komen.