Terug naar overzicht
Blog over carrière maken

Carrière maken: 13 valkuilen die jouw succes in de weg staan

Hoe word je succesvol? Jouw opleiding, werkervaring en talenten zijn belangrijke succesfactoren voor je technische carrière. Maar minstens zo bepalend is je gedrag. Bepaalde gedragingen kunnen jouw doelen enorm in de weg staan. Vaak heb je het zelf niet eens door. Daarom geven we je een lijst met 13 valkuilen waarvoor je goed moet oppassen. Welke zijn voor jou herkenbaar?

1. De control freak uithangen

Wil je graag controle houden? Focus op de zaken waar je daadwerkelijk invloed op hebt. Negeer je behoefte om alles te controleren. Vooral als het gaat om zaken waar je toch geen invloed op hebt. Accepteer wat je niet kan veranderen en verander wat je niet kan accepteren. 

 

2. Focussen op de korte termijn

Ben jij altijd alleen maar bezig met de taken die nu op je wachten? Dan loop je het risico dat je je lange termijn doel uit het oog verliest. Creëer een dagelijkse gewoonte waarmee je lange termijn doel elke dag een stukje dichterbij komt. Begin of eindig je dag bijvoorbeeld altijd met een half uur zelfstudie. Zo is die cursus vanzelf een keer afgerond en ben jij dichter bij die succesvolle carrière.

 

3. Perfectionistisch zijn

Het kan altijd beter, toch? Dus wanneer ben je dan klaar? Wanneer durf je je werk dan aan de klant te bezorgen? Benut je tijd effectief. Goed is soms echt goed genoeg. Daarnaast zorgt perfectionisme er vaak voor dat je binnen je comfortzone blijft. En dat staat jouw persoonlijke groei in de weg. 

 

4. Excuses bedenken

Er is maar een persoon verantwoordelijk voor jouw carrière en dat ben jijzelf. Stop dus met excuses te bedenken. Laat je succes niet afhangen van externe omstandigheden of andere mensen.

 

5. Stug vasthouden aan je oude denkbeelden

Kreten als ‘zo ben ik nou eenmaal’ of ‘dat lukt me nooit’ worden vanzelf de waarheid als je ze maar vaak genoeg herhaalt. Laat je vooroordelen varen en sta open voor nieuwe ideeën. Ook als het om jezelf gaat. Iedereen kan veranderen, hoe jong of oud je ook bent. Soms vergt het veel tijd en energie, soms weinig. Maar laat jouw oude denkbeelden niet in de weg staan van het beste uit jezelf halen.

 

6. Geloven in snel succes

Er is geen toverformule die jou ineens succesvol maakt. Shortcuts bestaan helaas niet in de route naar een succesvolle carrière. Alleen dagelijkse, kleine stappen leiden naar succes. Dus, hoe wil jij carrière maken en wat is de eerstvolgende stap naar dat einddoel?

 

7. Twijfelen

Besluiteloosheid brengt je nergens. Hak knopen door en ga ervoor. Als mens zijn we geneigd om bij het oude vertrouwde en veilige te blijven. Maar het beste uit jezelf halen lukt meestal niet veilig binnen je comfortzone. Ben daarom niet bang om je ideeën te delen of nieuwe kansen aan te pakken. En weet: een fout besluit is beter dan geen besluit. Zie eventuele fouten als een leerproces.

 

8. Multitasken

Je weet dat multitasken niet effectief is. Uiteindelijk ben je met halve focus met meerdere dingen tegelijk bezig, wat de kans op fouten en inefficiëntie groter maakt. Dus, doe het dan ook niet. Geef je volle aandacht aan een taak tegelijk. En werk taken een voor een af. 

 

9. Ongezonde gewoontes

Ongezond eten, weinig bewegen, laat naar bed: het zorgt voor vermoeidheid, concentratieproblemen en een verminderde productiviteit op werk. Terwijl je dat juist nodig hebt om te presteren! Maak daarom bewuste keuzes op het gebied van voeding, beweging en slaap. Dat kan je al doen door kleine aanpassingen in je omgeving door te voeren, zoals het opruimen van je werkruimte en het plannen van lunchwandelingen. Haak jouw collega aan met wie jij jouw doelen deelt. Zo heb je altijd een stok achter de deur. 

 

10. Overal ‘ja’ tegen zeggen

Ja zeggen lijkt op de korte termijn voordelig, maar op lange termijn kan dit schadelijk zijn voor je succes. Zo raak je al snel overbelast met de vele taken, heb je geen idee meer waar je prioriteiten liggen en bouw je een slechte werk-privé balans op. Bouw dus liever aan je reputatie als iemand die verantwoordelijkheid op zich neemt, professioneel gedrag vertoont en nee durft zeggen, dan als een jaknikker.

 

11. Je eigen energielevel negeren

Vermijd mensen die je alleen maar energie en tijd kosten. Zoek liever contact met inspirerende mensen die meer hebben bereikt dan jij. Daar kan jij je aan optrekken. De ladder beklimmen gaat makkelijker wanneer je naar boven kijkt. Wees dus positief en waakzaam over je eigen energielevel. 

 

12. Mensen pleasen

Je kan nooit iedereen tevreden maken, hoe hard je dat ook probeert. Dus leef met het idee dat je niet door iedereen aardig gevonden kan worden. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Wees altijd trouw aan jezelf en waar jij voor staat. Zo creëer je pas echt waardevolle relaties.

 

13. Social media verslaving

Beperk je social media consumptie tot het minimum. Besteed je tijd aan dingen die je leven verrijken, zoals een goed gesprek met collega’s of vrienden of sport. Er zijn allerlei manieren om dit voor elkaar te krijgen, maar de twee makkelijkste zijn een schermtijd instellen voor verslavende social media apps en de ‘geen telefoons in de slaapkamer’ regel.

 

Je carrièrepad van koers laten veranderen?

Nu je bewust bent van deze 13 valkuilen, kan je je als een echte professional opstellen. Binnen Continu helpen we je maar al te graag wanneer je je carrièrepad van koers wil laten veranderen. Neem een kijkje bij onze openstaande vacatures of neem contact op met onze adviseurs