Blog over gedragstypen

Begrijp je collega’s beter met het DISC-model

Iedereen is uniek en toch kunnen we aan de hand van het DISC model, personen in vier gedragstypen verdelen. Naast dat het fijn is om te weten wat voor gedragstype je zelf bent, helpt DISC je om je teamgenoten beter te leren kennen. In de meeste gevallen zie je aan de hand van de uitslag waar de pijnpunten binnen de samenwerking liggen.

Wat zijn de 4 gedragstypen?

Daadkrachtig & Direct – kleur: rood.

Deze mensen worden gemotiveerd door resultaten, actie en doelen. Zij houden van uitdagingen, afwisseling, moeilijke taken, vrijheid van handelen en nemen graag de leiding. Ze zijn sterk in het oplossen van problemen, nemen graag risico’s en zijn besluitvaardig. Ze kunnen als autoritair en ongeduldig overkomen. Ze vergeten details en houden er niet van als anderen hen controleren of genomen beslissingen in twijfel trekken.

>> De communicatie die ze voeren en graag ontvangen is direct en duidelijk.

Interactief & Inspirerend – kleur: geel.

Collega’s die voornamelijk geel zijn, zijn mensen die houden van een vriendelijke sfeer met een gezellige babbel en van een grapje op zijn tijd. Ze zijn sterk in het overtuigen en motiveren van anderen en zijn vaak vrolijk. Een valkuil is dat zij te veel kletsen en hun zaken niet afwerken. Ze zijn allergisch aan tijdschema’s, lijstjes en routine. Ook aan deadlines en onvriendelijke mensen hebben ze ene grondige hekel.

 >> In de communicatie zijn ze open en kijken ze naar mogelijkheden. Ze worden gemotiveerd door erkenning, populariteit en plezier.

Stabiel & Sociaal – kleur: groen.

De personen binnen dit gedragstype houden van voorspelbaarheid, routine, samenwerken en het inzetten van  hun specialisme. Ze zijn sterk in het helpen van anderen, het bewaren van de onderlinge vrede en zijn daarbovenop heel loyaal. Ze kruipen soms in hun schulp, kunnen wrokkig zijn en zich te bescheiden opstellen. Als ze niet weten waar ze aan toe zijn worden ze onzeker. Ze vinden onenigheid niet fijn en ze houden er ook niet van om opgejaagd te worden.

>> Ze houden van een voorspelbare en vriendelijke communicatie.

Conformerend & Correct – kleur: blauw.

Schema’s, lijstjes, procedures, consistentie en nauwkeurigheid: daar maak je deze collega’s blij mee. Ze zijn sterk in grondige analyses maken, het aangeven van fouten en ze zijn heel ordelijk. Daartegenover staan de valkuilen dat ze zich kunnen verliezen in details, dat ze muggenziften en te voorzichtig zijn. Hij/zij heeft een hekel aan fouten maken, kritiek krijgen, snel beslissen en onvoldoende tijd hebben voor analyse en evaluatie.

>> In de communicatie is het belangrijk om met feiten te komen en hem of haar voorbereidingstijd te geven.

Elk gedragstypen heeft sterke punten: maak hier gebruik van en zorg er bij de taakverdeling voor dat iedereen een taak krijgt waarin hij of zij uitblinkt. Je zal zien dat de samenwerking een stuk makkelijker verloopt.