Na de vakantie weer vol energie aan het werk

3 manieren om die aftervakantiedip tegen te gaan

Het bouwverlof zit er weer op en voor de meesten betekent dat ook het einde van de vakantie. Je gaat van ultieme rust terug naar een leven vol wekkers, verplichtingen en deadlines. En ineens voel je het: je krijgt last van een aftervakantiedip. Gelukkig is deze dip een mooie kans om verandering te brengen in je werk. Wij vertellen je hoe in 3 stappen.

Aftervakantiedip

Er komt een moment dat de plicht weer roept. Gaan werken na een vakantie is voor niemand leuk. De aftervakantiedip die je voelt, brengt een gevoel van somberheid met zich mee. Je wilt graag terugkeren naar die welverdiende en langverwachte vakantie die eigenlijk al voorbij is. Het kan zelfs lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid en slaapklachten met zich meebrengen. Blijft het gevoel dat je iets wilt veranderen hangen? Check dan het volgende stappenplan en ontdek jij die aftervakantiedip kan tegengaan. 

 Stap 1. Terug aan het werk of tijd voor verandering? 

Stel jezelf de vraag of het inderdaad slechts een dip is. Heb je gewoon geen zin om terug aan het werk te gaan na een fijne zomervakantie? Of is er stiekem meer aan de hand? Er is een kans dat je je niet meer goed voelt in je job. Misschien ervaar je geen uitdaging meer of kan je je ei niet goed kwijt. Dat is niet leuk om te voelen, maar het biedt je tegelijkertijd een kans om dit te veranderen. 

Stap 2. Wat geeft je energie op het werk? 

Wat kan jij op je werk veranderen zodat je weer energie krijgt uit je job? Wat mis je het meest nu je weer aan het werk bent? Maak een opsomming van zaken waar je energie van kreeg in de vakantie. Denk bijvoorbeeld aan de vrijheid, het avontuur en de rust die je ervaarde. 

Stap 3. Wat zijn je actiepunten? 

Zet de opsomming van de vorige stap om in concrete actiepunten. Probeer klein te beginnen zodat je eerder tot uitvoering komt. 

  • Vrijheid: Heb je de mogelijkheid om zelf zaken te bepalen? Je vindt het prettig om de touwtjes meer in handen te hebben. Neem bijvoorbeeld het initiatief om een nieuw project (groot of klein) te starten en aan het roer te staan. 
  • Avontuur: wees ondernemend en zorg voor nieuwe prikkels. Ga bijvoorbeeld naar netwerkbijeenkomsten of schrijf je in voor inspiratiesessies uit je vakgebied.  
  • Rust: neem een stapje terug om jezelf op te laden voor een nieuwe activiteit. Bouw ‘rustmomenten’ in op je werk zodat je weer energie en focus hebt. 

 

Zelf efficiënter op de werkvloer zijn?

Ben je nog op zoek naar enkele praktische tips om zelf wat efficiënter te werken na je vakantie? Of ben je op zoek naar de gouden raad om efficiënt thuis te werken en je mentale gezondheid op peil te houden? Ontdek dan onze tips om je persoonlijke efficiëntie te boosten.